Enyészpont

Enyészpont

Advent napjai - második hét

2013. december 09. - Koriander

december 8.

 

Volt nekem egy agyonjátszott karácsonyi repicédém, még anyukám kapta valahol, a Magyar Rádió Gyermekkórusának előadásában voltak rajta szépséges dalok. Az egyik kedvencem azóta is Felix Mendelssohn-Bartholdy 1830. g-mollban komponált háromszolamú “Veni, Domine” kórusműve.

A katolikus hagyomány szerint ádvent második gyertyája a zsidóság messiásvárását, a reményt szimbolizálja. Mendelssohn zsidó származású volt. Gazdag polgári családba született Hamburgban, apja a felvilágosodás híres filozófusának, Moses Mendelssohnnak a fia volt. A család 1811-ben költözött Berlinbe, ahol áttért az evangélikus hitre, és nevüket Mendelssohn-Bartholdyra változtatták.Mendelssohn életének alapkövét a Biblia jelentette, Pál apostol drámai megtérése pedig iránymutató volt mind munkásságában és embertársaihoz fűzött viszonyában. A  zenéje nincs túlkomplikálva, áthatja az életszeretet ettől pont olyan  vidám, mint Tadej (Štrbulović) atya madarakról szóló mondása:

“Énekeljetek! Aki énekel, az nem gondolhat rosszra. A madarak hajnali háromtól este kilencig szüntelenül énekelnek. Senki sem kényszeríti őket, ők mégis énekelnek. Akkor is, ha senki nem figyel rájuk. És mi? Magasan hordjuk az orrunkat, nincs kedvünk énekelni, nincs kedvünk semmihez. Meg kéne próbálnunk a madarakhoz hasonlónak lenni. Ők mindig olyan vidámak. Minket folyton bánt valami. De mi az? Semmi. Önmagunkat bosszantjuk.“ 

Ugyanakkor könnyedségben lehet mélység. Nem véletlen, hogy Bach zenéjének újra felfedezése is Mendelssohn nevéhez kapcsolható.  A sors furcsa fintora, hogy Bachhoz hasonlóan halála után Mendelssohn munkássága is feledésbe merült, melyben alapvetően az egyre növekvő antiszemitizmus játszott közre. Hitler hivatalosan is elrendelte a művei betiltását és lipcsei szobrának a felrobbantását. Mendelssohnt 1959-ben, születésének 150. évfordulóján fedezte fel újra a világ.

 

-Koriander-

Hivatkozások:

http://www.leben.us/index.php/component/content/article/63/260

http://hu.wikipedia.org/wiki/Felix_Mendelssohn-Bartholdy

 

december 10.

Karácsonyi könnyűzenei egyveleg kedvcsinálónak és persze hogy ne csak a szokásos Csendes éj legyen az idén is. Természetesen nem a teljesség igényével készült listánk van, ahogy a felsorolás értéksorrendet most sem tükröz, de minden bizonnyal lesz néhány, ami tetszik Nektek is.

Celine Dion - O Holy Night

Frank Sinatra - The Chritmas Waltz

David Bowie, Bing Crosby - Peace on Earth

Bobby Helms - Jingle Bell Rock

Jimmy Durante - Frosty the Snowman 

Eartha Kitt - Santa Baby

Diana Krall - White Christmas

Stacey Kent - The Christmas Song

Chris Rea - Driving Home for Christmas

Wham - Last Christmas

Mariah Carey - All I Want for Christmas is You

Bing Crosby - White Christmas

Jon Bon Jovi - Please Come Home for Christmas

Vaughn Monroe - Let it Snow

Jose Feliciano - Feliz Navidad

The Beach Boys - Little Saint Nick

Nat King Cole - This Christmas Song

 

néhány magyar dal is legyen a listán

Csondor Kata - Add tovább

Zséda - Karácsony

Sebestyán Márta - Betlehem, Betlehem

Szalóki Ági - Karácsony Estéjén

Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula - Három Királyok

Palya Bea - Megjövendölve Volt Régen

-Reszet Elek-

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr335681468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koriander 2013.12.12. 21:29:58

vegre vegighallgattam a zenei listat, a magyarok nagyon jok, nekem annyira klassz unnepi hangulatom van mar, komolyan.
a gyerekek is keszulnek a karacsonyi eloadassal, epitettek az erdoben egy jaszlat, gyonyoru, a nagyom barany lesz:-) mondjuk az osszes kiscsoportosnak megfelelo gyerek barany- biztosan begetni jol tudnak, a kicsinek is megy mar
:-)
remelem beveszik a nagyok ot is a korusba. h&m ben eppen learazas igy lottemmegy fules sapkat: www.hm.com/de/product/08540?article=08540-A#shopOrigin=SA
es egy premgallert, farkat majd varrok a feher polora.

Koriander 2013.12.12. 22:28:25

ez igy marha mokas :-) poszt a nevem alatt kozben a konnyuzenes az Elek listaja par enyemmel! szoval nem vagyok skizo es nem magammal dumcsizom, ha megis vki errejarna, szoval nyugi.

Reszet Elek 2013.12.13. 13:39:28

@Koriander: Ha van felnőttben is akciózva szerintem ne hagyd ki! Tudod miért írom...
Szalóki Ágié nekem új volt. Nagyon ott van a szeren a kislány.

Koriander 2013.12.13. 18:23:09

valaszom meg: blö...tudod miert irom.

Reszet Elek 2013.12.13. 22:10:56

Az én válaszom pedig nyiff-nyaff és pff-pff!
süti beállítások módosítása