Enyészpont

Enyészpont

Ess eső, ess!

2014. május 17. - Koriander

Ess eső, ess,
holnap délig ess,
Zab szaporodjék,
búza bokrosodjék,
Az én hajam olyan legyen,
mint a csikó farka,
Még annál is hosszabb,
Mint a Duna hossza.

Ezen a héten kijutott az esőből, hideg is volt. Ettől függetlenül a gyerekeket egyszerűen képtelenség hazaparancsolni. Igazuk van, izgalmasabbnál izgalmasabb dolgok "keletkeznek" ilyenkor a játszóterünkön, köztük is a legfankibb, a már-már gázlóra hajazó óriás tócsa. Minden gyerek imádja, a szülők kevésbé. Rossz időben (amikor csak mi vagyunk a játszótéren) igazából élvezzük a szabadságot, ha kisüt a nap, akkor viszont számolnom kell a kevésbé engedékeny szülők rosszalló pillantásával... pedig csak megfelelő ruházat és némi mocsok-tolerancia kérdése az egész.

A nagyomnak- az erdei óvodai kiképzésnek köszönhetően- minden adott a pocsoláshoz, a kicsinek viszont nincs gumicsizmája... már megtapasztalta milyen amikor a gore-texes bakancsba felülről beszivárog a víz. Mondta is rögtön, hogy "ideg (=hideg)" és "viszesz"- szóval keressük, helyesebben keresem álmaim gumicsizmáját- egy édes kis katicabogarasat néztem ki, de valahogy drágállom a közel harminc ojrót. A kiscsizmi természetes kaucsukból készült.

A kérdésem igazándiból az, hogy ez mennyiben öko-bizniszes lehúzás és mennyire valóban indokolt a ruházati összetevőkre is odafigyelni?

Az utóbbi időben rengeteg cikk jelent meg a PVC-t tartalmazó eső-ruházatok esetleges egészségkárosító hatásáról, gyakorlatilag az izzadás mobilizálhatja az eddig inertnek hitt vegyületeket.  Az egészség és ökotudatosok esőkabátnál, sarazó-nadrágnál a viaszozott pamutot (ez a drágább), illetve az emberi szerveztre semleges  poliészterből, ill. polietilénből készülteket, míg a gumicsizmáknál a természetes kaucsukosokat javasolják. Mindenesetre a csizmát sosem tanácsos mezítláb hordani (ez logikus), viszont azt a mechanizmust, hogy a de facto gyapjú zokni miképpen akadályozza meg a gumiban található veszélyes anyagokkal való érintkezést és felszívódást- nem értem... szigetel? Igen ill. a gyapjú víztaszító is. Hümm-hümm  igérem még utána olvasok, bevallom a szerves kémia és az élettan sosem volt az erősségem.

A legegyszerűbb persze, ha egyáltalán nem veszünk semmit- a gyerek ül a fenekén és otthonról bámulja az esőt :)). Nekem biztosan kevesebb macera.

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr26177982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koriander 2014.05.17. 21:09:26

Nyehehe, kinek mi:-))
en a ftalatokrol szerettem volna dumcsizni. Amugy mizu a filmes poszttal?

Reszet Elek 2014.05.18. 00:22:35

@Koriander: Pontosan mire gondolsz? Írtam hogy két ötlet van a tarsolyomban. Honnan tudtad, hogy az egyik végülis filmesnek mondható? Vagy egy korábbi és nem teljesített ígéretemről lenne szó, amit szégyenszemre már el is felejtettem?
www.youtube.com/watch?v=SbBT91NvhEU
www.youtube.com/watch?v=8_H-tVCrg58
www.youtube.com/watch?v=zCfzfbYx5OU
süti beállítások módosítása