Enyészpont

Enyészpont

Identitás

2014. május 10. - Koriander

Az identitás kérdése motoszkál a fejemben...

Egyrészt a minap megnéztük a "Ne nézz visszát!" (aki szereti Beluccit és Marceaut- szerintem érdemes), ill. a tegnapi nap kapcsán említettem a megszálló katonáktól fogant gyerekeket. A mi családunkban is akad és bár az illető már a hetvenhez közelít- egész életét megbélyegezte az apátlanság. Ötven évesen tudta meg, hogy ki volt az apja és hogy ő tulajdonképpen nem "zabigyerek". 

Egy nem olyan rég megjelent kutatás szerint Franciaországban a német megszállás alatt legalább 200 000 gyerek született. Nem, félreértés ne essék, nem erőszakból, hanem szerelemből fogant gyerekekről van szó. Fényképek és a leendő nagyszülőket értesítő levelek bizonyítják, hogy a német katonák családot terveztek. A háborúnak vége lett: valaki túlélte, valaki meghalt. Mindenestre családegyesítésről szó sem lehetett, hiszen azt a  nőt, akiről kiderült a  „grande nation”-ra hozott stigma- szimplán megverték, kopaszra nyírták (film is van róla, igaz nem Franciaországban játszódik) és kirekesztették: őt is és a gyerekét.  A lényeg, hogy sokan halálukig hallgattak... A nemzet kakukkjai most eszmélnek, keresik a szálakat: az esetleges testvéreket. Pénzt nem akarnak, egyszerűen csak tudni szeretnék, hogy kitől származnak.

A gyerekeimen keresztül egyre jobban megértem, hogy mennyire fontos személyiség-fejlesztő szerepe van az öndefiniálásnak (kire hasonlítok? kitől származom?).  A fiam lassan 4,5 éves, körülbelül fél éve kezdődött a külső jegyek firtatása, ill. a keletkezésének háttere: "Anya, ki vagyok én?" "Mi apára hasonlítunk?" , "Anyaaa, amikor kicsi voltál a te hajad is szőke volt?", " Az enyém is „feTeke” lesz majd, mint a nagypapának?"  stb.- elalvás előtt, óvodából jövet- végtelenségig... Már tudja, hogy a gyerek egy ’anyasejt’ és ’apasejt’ találkozásából lesz. A technikai részleteket még nem firtatja, viszont Monchaux "sehány éves kislánya", ill.  Renoir aktjai- már vagy egy éve kedvencek.  "Hasban-lakó" fiúbabát kell rajzolnom "anyakötéllel" -ez a köldökzsinór. Ilyenkor megnézzük a köldökünket- ahol egymással csatlakoztunk- és persze jön a logikus kérdés, hogy "hol volt az apakötél?" és "miért nincs apajegy?" Ezek a kérdések, amikre nem tudok válaszolni, csak annyit, hogy " hasonlítasz". Miért alakult így? Mitől ilyen másodrendűek a nyelvben az apák?

A gyerekeink esetében nincs szükség apasági tesztre- ismerősök sokszor viccesen jegyzik meg- az apa kiléte egyértelmű, az anya viszont kérdéses. A régi babákat elvivős rendszerben valószínű nem tudtam volna ezen felhőtlenül mosolyogni, mindenesetre a vérség nemcsak a gyereknek fontos. Ahogyan cseperednek sokszor kapom magam azon, hogy keresem-fürkészem a régi énemet és az esetleg elvesztett szerettünk vonásait. Ott vannak- csak figyelni kell :).

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr536146658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reszet Elek 2014.05.10. 19:20:18

Ezért is nem vagyok híve a gyökeresen más kultúrából származó emberek nászának. Az utódok identitása igencsak kérdéses, hogy másról ne is beszéljünk.

Koriander 2014.05.10. 21:07:44

az identitás= az az egyén és a koordinátarendszere..., ha kiesik egy tengely (az apa)-zavar állhat fenn a "térben", ami a személyiség.
Nyilván egyéni ízlés, de európai és európai násza nem egy kultúrsokk. persze szerintem.
"másról ne is beszéljünk."
mi a más? komolyan éredekel.

Reszet Elek 2014.05.10. 22:00:44

@Koriander: Valójában szerintem még Európán belül is elég komoly különbségek vannak. Szóval némi kultúrsokk még itt is összejöhet. Fogalmi szinten még így is vannak különbségek. Pl. egy francia valószínűleg nem érti úgy (vagy nem úgy érti) a Svejket, mint mondjuk egy magyar. Párkapcsolatra ez fokozottan igaz lehet. Hiába ugyanazok a szavak, fogalmak nem teljesen ugyanaz a mögöttes jelentés. Persze ezzel nem a dolog lehetetlenségét állítom.
A másról ne is beszéljünknél elsősorban erre gondoltam és csak sokadsorban pl. a rasszjegyek keveredéséből eredő közösség oldali elfogadás milyenségéről, lehetőségéről. Ez utóbbival szokták ugye azonosítani minden ilyesmi kijelentést, mint amit az előző kommentemben tettem ill. amit beleértenének a "más szép" típusú emberek.

Koriander 2014.05.10. 22:18:26

hm. nem mindent ertek, majd melen meg. amugy lattad a ne nezz vissza-t? meglehetosen vontatott, de monnyuk nem a klasszik muveszfilmek agyatlohaszto tempojaban.

Reszet Elek 2014.05.10. 22:53:56

@Koriander: Megvan de még nem láttam.
Nem is tudom mi volt a legbetegebb "művészfilm", amit láttam.
Talán ez:
www.imdb.com/title/tt0069089/
vagy ez:
www.imdb.com/title/tt0073650/
Legalábbis most hirtelen nem ugrik be rosszabb.
Ellenpólusról meg talán:
www.imdb.com/title/tt0060827/
vagy éppen ez:
www.imdb.com/title/tt0059776/
No persze ilyesmiből nagyon sok van, hiszen az ember megválogatja, amit szívesen néz.

Koriander 2014.05.10. 23:08:15

na jo, visszavonom, a ne nezz vissza nem artmovie, teljesen jolkovetheto elvontsag! elso nezesre is erted.
süti beállítások módosítása