Enyészpont

Enyészpont

A magyar golgota

2013. október 06. - Koriander

Valahogy így ősz tájékán, ahogyan egyre rövidültek a napok, mindig szívesen menekültem a Bajcsy-Zsilinszky út zajos forgatagából a Hold utca felé, a Batthyány-örökmécsesnél megállva egy picit megmelengettem a szivem a pislákoló lángban és utána, mintha mi sem történt volna, szaporán a Jászai egyik kiskocsmája felé vettem az utam. Fanta, buli, haverok, mi mások vagyunk? Mégis ha meglátom a naptárban, hogy október 6-a, beugrik a dátum, megráz illetve felráz. Iskolásként még fejből fújtam a tizenhárom nevet, most szükségem volt a wikipédiára: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Láhner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

Reszet Elek:

A magam részéről a megemlékezés kapcsán két dolog jutott az eszembe. Az egyik, hogy a szabadság eszméje és az abszolutista elnyomás elleni harccal kapcsolatos összefogás mennyire eltérő életsorsú, származású illetve különböző nemzeti hovatartozású embereket terelt egy zászló, a magyar zászló alá. Bem Józsefről mindenki tudja, hogy cseh eredetű lengyel nemesi család sarja volt, ám vértanúink kapcsán azok származása talán már nem olyan közismert. Valószínűleg a legtöbbünk nem tudná elsorolni az összes vértanú nevét és könnyen lehet hogy nemzetiségi hovatartozásukkal sincsen tisztában, ezért íme egy kis összefoglaló:

     - Knezić Károly: apai részről hovát származású

     - Damjanich János: szerb származású

     - Aulich Lajos: német anyanyelvű családból származott

     - Lahner György: német anyanyelvű polgári családba született

     - Poeltenberg Ernő: osztrák, polgári származású 

     - Leiningen-Westerburg Károly: Hessen nagyhercegségben született, felesége révén magyarországi nagybirtokos

     - Kiss Ernő: örmény eredetű család gyermeke

     - Lázár Vilmos: örmény eredetű magyar nemesi család sarja

Hogy miért e felsorolás? A kor igényei és meglehet romantikus életfelfogása, a manapság sokak számára idejétmúltnak tartott emberi értékek, mint becsület, tisztesség, kötelességtudat, hazaszeretet képes volt származásra és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül egy eszme mögé felsorakoztatni az egész országot. Ez a sokszínűség és közös cél tükröződik vértanúink személyében is. 

Mint minden ünnepen, megemlékezésen, így ezen is óhatatlanul felmerül a történelmi aktualizálás igénye, szándéka. Számomra ha valami aktualitása van a mai napnak az az összefogás ténye volt. Ezek az emberek és más százezrek egy közös célért összefogva maradandó értéket hoztak létre annak ellenére, hogy a szabadságharc katonai szempontból elbukott. Megszívlelendő példa mai meghasonlott és önmaga ellen fordult társadalmunkban!

A korszellemünk része, hogy bizonyos szavakhoz már-már pejoratív jelentéstartalmat társítunk. Manapság ilyen szó a "hős" kifejezés is. A mai nap megemlékezései talán hozzájárulhatnak e szó valós jelentéstartalmának helyreállításához is. Azt hiszem ma mindennél jobban szükségünk lenne néhány hősre.

Végezetül álljon itt két idézet. Az első Damjanich János bácskai szerbekhez intézett proklamációjának a szövege, melyet a Tiszához vezénylése kapcsán adott ki. Annak bizonyítékaként is, hogy mennyire azonosult a tábornok a szabadság eszméjével. 

Ti kutyák!
     
     Én most elmegyek; de azt mondom nektek, csöndesen maradjatok, mert különben ismét visszatérek, s mindnyájatokat kiirtalak a föld szinéről. S hogy egyetlen egy ember se maradjon gonosz fajunkból, az utolsó rácz sírján én is golyót röpítek agyamba.
    Versecz, január 9. 1849.
                                                                           Damjanich.

A második pedig Schweidel József utolsó szavai, melyek könnyen lehet sokak számára ma is aktuálisak.

       A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.

Isten nyugosztalja hőseinket!

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr1005553836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koriander 2013.10.06. 22:32:20

köszi, nagyon tetszett. annyira igaz, hogy a mindenfele - izmusok ideje lejart es vegre azon kene mar ugykodni, hogy mi az ami osszehoz, kozos.

makimano80 2013.10.06. 22:39:46

Ez jol sikerult kis megemlékezés lett. Jol esett elolvasni az idézeteket és a gondolataitokat.

Ez most kellett a magyarsàgtudatomnak.
Koszonom!

Reszet Elek 2013.10.06. 22:43:45

Örülök hogy tetszett!
Ezek szerint ébren vagytok! Be az ágyba rossz kislányok és alvás! Esetleg ha jobb is az eszetekbe jut, hát Istenem...

Reszet Elek 2013.10.06. 22:49:01

Anélkül hogy állást foglalnék Görgey személyével kapcsolatban becsatolok egy linket, hogy mi is az a hősiesség és az akaraterő...

www.semmelweis.museum.hu/muzeum/kiallitasok/gorgey/

makimano80 2013.10.06. 23:10:25

@Reszet Elek:
Hehe. Este tizig dolgoztam. Holnap tizenegyig fogok. Màr, csak az alvàsra tudok gondolni semmi huncutsàgra. Viszont kell egy kis aklimatizàlodàs mikor hazaérek. :-)

makimano80 2013.10.06. 23:17:16

@Reszet Elek: Megnéztem a linket. Kicsit buntudatom van, hogy fàjdalomcsillapitot vettem be, mert annyira fàjt a fejem, hogy szédultem és hànyingerem volt és még hàtra volt 3 ora munka, 3-at lenyomtam ebben az àllapotban, na de Gorgey utàn ez smafu. :-))

Komolyra forditva azért ez tényleg elég kemény lehetett. Nagyon elhivatottan teljesitette a kuldetését.

Pikareszk 2013.10.07. 15:19:53

En elfelejtettem ezt a dátumot, viszont tegnap eszembe jutottak az aradiak. Hat erre nincs magyarázat...
És el is gondolkodtam ennek az egésznek a nyomorult kegyetlen modszeressegen.
Meg a sörrel koccintason.
Meg a kivégzési módokon is.
Hogy itt az akasztás a fő kivégzési nem, úgy tartják számon mint az esős időt -helyi sajátosság.
Meg hogy mi minden pusztul egy ilyen kivegzessel.
Meg hogy ez meg mindig egy elő fájdalom.
Nyugodjanak békében.

Reszet Elek 2013.10.07. 16:34:05

@Pikareszk: A kötél általi akasztás "nemtelen" kivégzési módnak számított. Olyannyira, hogy korábban a nemesség egyik "kiváltsága" volt a fejvesztés általi kivégzés. A nemtelen (azaz nem nemesek) emberek meg hurkot kaptak. Persze ez a XIX.sz-ra már némiképpen megváltozott. Ettől függetlenül katona számára nem lőpor és golyó általi halálos ítélet megszégyenítés volt. Dessewffy Arisztid kötél általi kivégzését például "kegyelemből" módosította Haynau golyó általira.
És persze nem szabad elfelejtkeznünk a többi vértanúnkról sem, akiket Aradon és Budán a megtorlás éveiben kivégeztek és jelen posztban nem kaptak helyet. Ha máshonnan nem, a Kőszívű ember fiaiból ismerős lehet ez az időszak. A teljesség igénye nélkül további vértanúink: Ludwig Hauk alezredes Bem segédtisztje, Kazinczy Lajos honvéd ezredes Kazinczy Ferenc fia, Ormai Norbert honvéd ezredes, báró Hruby Gyula, Fekete Ferenc községi jegyző, Streit Miklós lippai plébános, Csányi László közlekedési miniszter Erdély kormánybiztosa, Jeszenák János volt főispán és kormánybiztos, Molnár István ügyvéd, Abancourt Károly százados, Giron Péter a német légó parancsnoka, herceg Woronieczky Micziszláv galíciai lengyel ezredes, Csernus Manó, báró Perényi Zsigmond ugocsai főispán, koronaőr és a főrendi ház elnöke, Szacsvay Imre a képviselőház jegyzője, Sándor László csíktapolcai nemzetőr százados, Tamás András mádéfalvai nemzetőr alezredes, Kolossy György ügyvéd, Noszlopy Gáspár és összesküvő társai (ismerős lehet az Élve vagy halva című játékfilmből). Számos polgári személyt bírói ítélet nélkül végeztek ki. Mindösszesen legalább kétszáz személy esett a megtorlás áldozatául. Volt közöttük földműves, tanító, jegyző, színművész, nemes és nemtelen ember egyaránt.
Béke poraikra!

Reszet Elek 2013.10.07. 16:35:19

@Reszet Elek: Természetesen a kivégzéseknek is több helyszíne volt, többek között Kolozsvár, Bécs, Graz, Pozsony stb.

Ms Watson 2013.10.25. 21:42:38

Hát így utólag olvasva és a másik jeles napon is túljutva, annak eseményeit értékelve, Damjanich könyörgését időtállónak találom: "Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot!"
süti beállítások módosítása