Enyészpont

Enyészpont

Halálos tavasz

2013. július 08. - Koriander


 

Pikareszk szerint:

Könnyen adja magát az olcsó felütés, miszerint ebben a történetben semmi sem fekete fehér, csak a film, amire Kalmár László felvette.  Én mégis élek vele, mert  ugyan egy több mint hetven éves alkotásról beszélünk, mégis látom benne a  mai filmtrendek ítélkezésmentes ábrázolásmódját, és a pontos, tárgyilagos történetmesélést. Zilahy Lajos novelláját olyan mai , vagy napjainkban méginkább aktuális kérdésekről írta, mint a szerelem és az észérv egyensúlya avagy ellentéte, a családon belüli erőszak, a társadalmi különbségek áthidalhatósága, vagy az öngyilkosság.

  Jó mutató az akkori vezetés felháborodásának mértéke arra, mennyire volt találó Zilahy társadalomkritikája 1922-ben. Amit betiltanak, az általában félelmetes, veszélyes a fennálló rendre, és nyilván az sem segített a novella terjesztésének,  hogy a mű az akkori felső tízezret vette ha nem is górcső alá, de célkeresztbe.  Mint dr. Egry Iván önmagát, két nő szerelme között tipródva, egyiket szeretve, másiknak házasságot ígérve. A gazdag lány gazdagabb kérő mellett döntött,  a férfi pedig végül a rendes lány vidéki birtokán megtalálhatná a nyugalmat. Igen, ha ló nincs, jó a szamár is, de csak akkor, ha rendesen viselkedik. Mert ha csapodárnak találtatik, akkor jár a pofon, akkor jogos a gyilkos düh, amin a megbánás csak annyiban segít, mint a magányon a kézenfekvő házassági ajánlat. Jól jön, mindenkinek, aki szereti behúnyni a szemét.  A nem túl kapós lány révbe ér, a kikosarazott férfi pedig visszatér a sikeresek táborába, akiknek társadalmi elismerés jár. Ám az értelemszerű képletekben kapott megoldásokat semmi sem képes annyira elrontani, mint a jól házasodott, ám boldogtalan gazdag lány feltűnése.
Egry nem képes megbírkózni a feladattal, és eldobja az életét, nem akar szégyenben élni.  Akkor még így intézték a becsületbeli ügyeket a férfiak. Talán ez az egyetlen pont, ami ma már nem feltétlen állná meg a helyét, ritkán lesznek becsületbeli kérdések miatt öngyilkosok az emberek. Persze lehet, hogy mindez csak megítélés kérdése? Hisz ki tudja eldönteni, hogy mi jár annak a  férfinak a fejében, aki nem tudja eltartani a családját, vagy annak a nőnek, aki nem tudja vállalni a gyermekét, és inkább mindketten úgy döntenek, befejezik?Talán innen nézve áldásos változás, hogy a szerelmeknek sem kell már élethosszig kitartani, ma a jó barátok azt mondanák: Iván, lépjél tovább. Iván fölszedne néhány alkalmi partnert, néhány hónapig még kártyába folytaná a bánatát, vagy elvenné a rendes lányt.
A gazdag lányok ma is gyakran választanak ’jól’ párt, de már könnyebben válnak ágytól asztaltól, ha úgy érzik, a választás csak elég jó, de nem a legjobb.
 A rendes lányok ma is várnak, ma is gyakran függetlenek, és ma is gyakran átejtik őket, hogy az utolsó pillanatban mégis magukra maradjanak. Legfeljebb kevésbé maradnak rendesek, és elutaznak egzotikus országokba, hogy széptestű férfiakat vásároljanak maguknak a szúnyoghálós szobáikba, olyanokat, akik szintén jól választottak, de a szerelmüknek nem kell örökké tartani.

Koriander szerint:

Tetszett. Határozottan. Talán a mostani filmek naturalizmusával szemben kifejezetten különlegesnek találtam az utalásszerű részleteket, a fotózást: Jávor Pál a Dunánál, amikor víz felszínén úszó avart látva meggondolja magát, az optimista megérkezést Budapestre, a kézfogások a hivatalban, az árnyként csókolózó pár a születésnapi bulin, a bakelites „cset” és persze a vetkőzés...O.o. Jávor szerintem itt szúrta el Karádyval, nem kellett volna ennyire siettetni a csajt... A nő tulajdonképpen meghasonult önmagával - a ribanc versus úrilány - és hát ismerjük be, egy tisztességes úrilány ilyet sosem tesz. Most már ’múltja van’, ezért a megfutamodás a vélt megrontó Jávor elől. A szoknyaránc kisimítós, gondolat újrarendezős time-outhoz kapóra jön Kamarás koncert meghívása. Na, igen, de ott a másik, aki szerelmében bizonytalan: Jávor sarokba szorítja az önmagával meghasonult úrilány Karádyt és működésbe lép a dac. Kész is a bonyodalom.

A kedvenc jelenetem mégis ezután jön: Jávor összegubancolódik Szörényi Évával, a gombos jelenet egyszerűen zseniális, látni kell. Persze eltöprengtem azon, hogy honnan is ered ez a kutyaharapást szőrével dolog, de igazából sosem értem meg. Az alapötlet végülis jó, nevezetesen, hogy Jávor visszamegy a birtokra: hallgatni a falusi csendet, a kabócák ciripelését az éjszakában... csakhát célszerű lett volna nő nélkül. Itt következett be a szálak teljes összekuszálódása:  Karady pesti magányában mit tehetett volna? A megrontó udvarló lelépett tisztulni a birtokra, ua.  egy igéretes úrilány mégsem maradhat vénlány, hát odaígérte magát Kamarásnak. Jávornak meg ott lett volna Szörényi, végülis jó nő, szexi. Bilicsiéknél (aki sosem akart természetesen megnősülni) meg bekövetkezett a heppinesz: egyszerűen, szeretetben  a cuki kis titkárnővel. Még így is lehetett volna heppi end, mégsem sikerült. A faszi elszúrta. Szörényivel szemben duplán görény, egyrészt a kabát, másrészt a búcsúlevél. Karádyt nem tudom hibáztatni, hiszen visszatiplizett volna Jávorhoz....és mi lett vajon Évával? Kit érdekel Kamarás.

 

 

 

Halálos tavasz

fekete-fehér, magyar filmdráma, 94 perc, 1939
rendező: Kalmár László; forgatókönyvíró: Zilahy Lajos;zeneszerző: Polgár Tibor; operatőr: Makay Árpád
vágó: Farkas Zoltán
szereplő(k): Jávor Pál (Dr. Egry Iván); Karády Katalin (Ralben Edit);Szörényi Éva (Nagy Józsa); Somlay Artúr (Ralben kegyelmes); Bilicsi Tivadar (Boskó Pál), Kamarás Gyula (Ahrenberg gróf)

http://www.port.hu/halalos_tavasz/pls/w/films.film_page?i_film_id=956

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr985396526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikareszk 2013.07.11. 11:58:33

Szerintem a kutyaharapást szőrével azok követik, mármint így, kapcsolat kérdésében, akiknek az egójukat kell helyreállítani. Arra tökéletes, hát hiszen megkapja a visszajelzést, hogy vonzó, kívánatos, van akinek ő kell.
Szerintem úgy, ahogy Ivánt ma arra biztatnák, lépjen tovább, a gazdag lány se lenne más, mint 'azaribanc.

Én inkább belepusztultam előbb a helyzetekbe, engedtem, hogy fájjon, aztán ennyi, elmúlt. (ezt általában a saját, a céges, és a barátok telefonszámlái, meg a hűtőajtó bánták) De nem kerestem szőröket. :D

makimano80 2013.07.14. 16:35:50

Szia Pikareszk! :-)

Én is belehaltam kicsit minden történet végébe, de igaz az a közhely, hogy ha vmibe nem halsz bele, az megerősít. Legalább is van benne vmi.

Hű, de rég láttam ezt a filmet! Meg kéne nézni újra. Szeretem a klasszikusokat.

Koriander 2013.07.14. 16:39:00

@makimano80: Halli, ha rákeresel a jutyubon asszem még fenn a teljes verzió :), olvastam a méled, oks. minden.

makimano80 2013.07.14. 16:45:34

@Koriander:

Okés! :-)
Szokás szerint lassan mennem kell. Meg ehhez a filmhez azért megfelelő hangulat kell, de majd rákeresek, köszi! :-)

makimano80 2013.07.14. 16:59:41

@Koriander:
Na ja. Ez fel is veti a kóvetkező kérdést: Mikor nézen a ember lehangoló témájú filmet? Ha jó kedve van, lehúzza. Ha rossz, akor még szomorúbb lesz. Akkor ne is nézzem meg? :-/

Vagy egyszerűen, csak nem kell mindent halálosan komolyan venni?
(Kivéve, hogy ha sokáig gépelek még itt elkésem a munkából...:-o )
Hihi.

Koriander 2013.07.14. 17:03:18

Már a film elején kiderül a végkifejlet, nem erről szól, tényleg jó a film, nagyon játékos, intrikus.
(off. de egy volt porontyos/bezzeganyás kommentelő blogja, behaltam tyukudvar.blog.hu/ , Vicussnak bizti teccene :DD

Koriander 2013.07.14. 17:04:07

nehogy elkéss, innen mi már nem megyünk sehova, bármikor megtalálsz minket.

makimano80 2013.07.14. 17:17:10

@Koriander: okés. Majd visszalesek este, vagy holnap. :-)

Pikareszk 2013.07.14. 18:19:16

@makimano80: Szia Maki :)
Azért érdemes ilyen filmet nézni szerintem, mert a végkifejlettől függetlenül is, maga a kapcsolati kérdések tipikusak. Én szeretem látni az emberi esendőséget ilyen művészi csomagolásban, mert valahogy sokkal tisztább a logikájuk, mint a saját, hasonló történeteimnek. Kukkolok, és kevésbé vagyok érzelmileg motivált. Jó rálátni a helyzetekre kívülről.

A szirénázó mentőautó nem is biztos, hogy Egry halálát jelenti, bár akkoriban gondolom kisebb volt az esély az életben maradásra.

Pikareszk 2013.07.14. 19:24:28

@makimano80: Másrészt szerintem az életet csak mindent vagy semmit alapon érdemes élni.
All in!

u.i.: Ez ugyan jól hangzik, de én nem tudok így élni, gyávább vagyok ennél. Egry vajon gyáva volt?

Koriander 2013.07.14. 21:09:24

@Pikareszk: van ilyen, hogy mindent vagy semmit?! kicsit a mesek hetedhetorszagra szolo mennyegzot csaptak es boldogan eltek mig meg nem haltakra hajaz. pont a lenyeg marad le, hogy egy pompas lagzi utan, hosszutavon hogyan maradtak teeenyleg boldogak.

makimano80 2013.07.14. 22:41:09

Jó estét!

Na, csak meg fogom nézni a filmet.
Szeretem én a drámákat is, nem csak a vígjátékokat.

Pikareszk, a 'mindent vagy semmit' nekem egy kicsit úgy hangzik, mint a 'két végén égetni a gyertyát'. Kérlek, ha van érkezésed, fejtsd ki bővebben hogy érted ezt. :-)

Én egyébként abban hiszek, hogy meg kell dolgozni egymásért. Na ehhez partnert találni, aki vica versa hajlandó rá, az a nem könnyű. Főleg mivel szerintem a pasik ritkán agyalnak ilyesmin.

Ha erre téved egy legény erősítsen, vagy cáfoljon meg! :-)

Koriander 2013.07.15. 00:07:26

nemtom, maki, en pl. nem vok egy ajandekcsomag, szoval parszor mar kierdemeltem volna az utilaput. de errol meg pont Dawkins levele jutott eszembe, amit a lanyanak irt, itt az idezet: ' People sometimes say that you must believe in feelings deep inside, otherwise you’d never be confident of things like ‘My wife loves me’.
But this is a bad argument. There can be plenty of evidence that somebody loves you. All through the day when you are with somebody who loves you, you see and hear lots of little tidbits of evidence, and they all add up. It isn’t purely inside feeling, like the feeling that priests call revelation. There are outside things to back up the inside feeling: looks in the eye, tender notes in the voice, little favors and kindnesses; this is all real evidence.

Sometimes people have a strong inside feeling that somebody loves them when it is not based upon any evidence, and then they are likely to be completely wrong. There are people with a strong inside feeling that a famous film star loves them, when really the film star hasn’t even met them. People like that are ill in their minds. Inside feelings must be backed up by evidence, otherwise you just can’t trust them.'

Pikareszk 2013.07.15. 00:17:28

@makimano80: Két végén égeti a gyertyát. Hát én ahhoz se vagyok elég bevállalós, viszont remekül el tudom néha képzelni magam, hoyg azt csinálom. Többynire meg is ijedek közben, ezért már akkor abbahagyom.

No, de ami a mindent vagy semmitről..
Szóval, ha a pasid el akar költözni Norvégiába, vele kell menni. Ha életed cipője figyel a kirakatban (fél havi fizetés) meg kell venni. Ha Az utolsó két napra való költőpénz egy vacsora ára abban a vendéglőben, amiben még a homár is mosolyog, be kell ülni.
Jó lenne gyerek, kis ház kis kerttel, kutya meg néha lelépni mellőlük pár hónapra.
Jó ordítani és bevágni magad mögött az ajtót, másnap meg akkora tortát sütni hogy a hűtőajtóra rá kell feküdni, hogy ne nyíljon ki. Békülőszex kiválóan alkalmas erre a feladatra.
Szabad asztalon táncolni, és részegen szerelmet vallani. Vöröset viselni, és bezabálni egy doboz fagyit. Flörtölni a postással, mert a piheszőrök..
Utcsó pénzből repülőjegyet venni és rockzenészekbe beleszeretni.

Talán nem pont az, amire te gondoltál, de én ezeket élem meg úgy, hogy mindent vagy semmit. Sokszor a józan eszem keseríti meg csak azt a tortát, de ezt meg felelősségnek hívják, így nem biztos hogy baj. Szerintem a gyerek is a 'mindent vagy semmit kategória', mert maga a visszacsinálhatatlan. Szóval akkor már eggyel később felelősségről papolni, magamnak :)

Koriander 2013.07.15. 00:22:58

@Pikareszk: ez naggyon tetszett, atkuldod a turotorta recijet, hlnap tortat sutok keddre, vasarnap meg harmas szulinapi buli.

Pikareszk 2013.07.15. 00:44:39

@Koriander: 'nem vagyok ajándékocsomag' :DDD
az vagy, de a virgács nem csak jelképes :D

makimano80 2013.07.15. 11:17:37

@Pikareszk:
Ez vmi hasonló ahhoz, ahogy én élem meg a dolgokat. Bizonyos téren mindent, pl. kiköltöztem a pasimhoz egy lyan országba, ahová igazán nem vágytam (főleg anyelv miatt, nem az én világom), feladva az állàsom, a család és barátok közelségét. Időnként költünk olyanra, amit nem igazán engedhetnénk meg magunkna, de élni is kell. Máskor meg az apróságot sem vesszük meg, hogy spóroljunk. :-)
Szóval, igen. Ott van a józan ész is, ami azért hatàrokat szab ennek, de az is kell.
A gyerek meg valóban a létező legnagyobb feleősség és a legnayobb boldogsá, ami minden áldozatot megér. Számomra. :-)

makimano80 2013.07.15. 11:27:02

@Koriander:
Ezzelmis egyeterték. Az apró visszajelzések többet jelentenek, mint ha vki napjában hússzor kimondja: szeretle. Vagy álandóan üres bókokat mndogat.
Egy tekintetben, hanglejtősben több rejlik.
Persze azért néha kellenek azok a bókok is és jó kimndani, hallani is, hogy 'szeretlek', de nem ettől igazi a szeretet. Hanem, hogy ott vagyok a másik mellett akor is, ha rossz napja van, ha vmi probléma merül fel a kapcsolatban, akkornem hanyatt-homlok menekülök, hanem szembenézünkm vele és megoldjuk. Erre mondtam, hogy 'meg kel dolgozni egymásért'. Viszont itt már nagyon fontos a többes szám. Egy ember nem vihet el egyedül a hátán egy kapcsolatot. Ha mindig, csak az egyik fél dolgozik a kapcslaton, úgy abba az előbb-utóbb beleroppan. És felmerül a kérdés, hogy ha csak nekem lenyeges, hogy kiegyensülyozott kapcsolatra törekedjünk, akkor mennyire vagyok én fontos a páromnak?
Ez most úgy hangzik mintha az egész kapcsolatnak ilyen küzdelmesnek kéne lennie? Ha igen, nem úgy értem, hanem, hogy egy hosszú kapcsolat során adódnak ilyen helyzetek és akkor én ebben látom a megoldást.

Koriander 2013.07.18. 19:05:55

Elek, ide miért nem írtál, elvileg ez a te ötleted volt...
süti beállítások módosítása