Mi lenne más?
- spárga újkrumplival
- és uzsonnára hommage à Hamvas- eper :))
Sosem gondoltam volna, hogy ilyen trendi kis szakács leszek, de bizony itt a spárga-szezon és ez a három íz- egyszerűen kihagyhatatlan... no meg a színek: hófehér tűzpirossal, annyira húsvéti, annyira vibrálóan élő, feltámasztja a holtakat is (vagy ez hülye poén?).
Tehát, a bevásárló lista:
- spárgából a kacsómmal éppen átmarkolható nagyfejű vaskos, kb. 16-18 centi hosszú, csakis hófehér,
- az újkrumpli legyen pergő héjú, dió nagyságú, lédús,
- az epret mindenki fantáziájára bízom- asszem evidens ;-).
A spárgát négy éve kedveltem meg, nagyon egyszerű okból: azon ritka zöldségek egyike, amelyik nem puffaszt, nem okoz a kisbabáknál kólikát- így ráfanyalodtam. Hm, a főtt spárgával ma már elvagyok, viszont a csőben sült spárga mennyei. Itt a recept:
Egy csomag fehér spárgát meghámozok, sütőlapra teszem, meghintem egy csipet sóval-borssal, cukorral, picit átkeverem, újrarendezem és 15-20 percig 220 fokon fonnyasztom al dente roppanósig, ha kész (megkostólom), hozzákeverem a vajat és tálalom. Eközben megfőzöm a sós vízben a burgonyát, semmi schnick-schnack, ha villával döfhető, víz leönt, hozzá pici vaj, kész. A spárgához és az újkrumplihoz én nem adok szószt vagy mártást, nekem így tökéletes, viszont köretként is jól passzol grillezett húsokhoz, halhoz, szóval érdemes. Egy könnyed bor, aztán jöhet a dolcsevita :)) és az eper?
nos,
"Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára."
Hamvas Béla
Jó étvágyat!