Enyészpont

Enyészpont

Viselkedészavar

2014. május 13. - Koriander

Tanácstalan vagyok.

A fiam retteg a gyerekorvosunktól.  Ha belegondolok logikus, hiszen csak a státuszvizsgálatokkal egybekötött oltások képezik az orvosról alkotott alapélményt. Eddig úgy voltam vele, hogy nincs gond, így igazából mindegy- a játszótéri bírák susmogását az orvosunkról nem vettem figyelembe ...  A négy év alatt, ha kétszer kerestük fel a szezonális "meghűléssel", igazából akkor is csak a randa köhögés miatt. Ilyenkor egyébként nincs dráma, a kiskrapek hallgatag, mint egy partizán. Morcos fejjel, demonstratívan  csak sóhajtozik,  ami mondjuk egy tüdővizsgálatnál végülis rendben van.

Most viszont a logopédiai fejlesztéshez kellett volna egy nyamvadt beutaló, és a gyerek meg nem akart papagájt játszani... Lett volna két A4-es lista halandzsa szavakkal és vicces mondatokkal, amit hallás után kellett volna visszamondani.. A fiunk öt hónapja tanulja aktívan a németet, itthon ugyanis magyarul beszélünk. Nyilván passzívan születés óta benne van, de mégsem ugyanaz a helyzet, ahol az egyik szülő mondjuk német... szóval egy vizsgálat egy idegen nyelven, szavakkal, amelyek ismeretlenek és ő elakadt. Kértem, "légyszi ismételd már meg",  "nem, nem értem, nem akarom"- beszélt ő, ráadásul németül, csak a tesztet nem teljesítette...Talán ha az orvosunk egy picit lazább és nem az átlag anyanyelvűekre összeállított tesztre koncentrál, akkor simán hallhatta volna, hogy "r" helyett "l" van és a "zs" is pöszén zsizseg, tehát indokolt lenne a fejlesztés. Közben a kissrác zavarában elkezdte dörzsölgetni a kezén levő száraz foltot, ui allergiás az eperre és most újra előjött  (az én hibám, hogy nem tudom megtagadni a gyerektől heti két alkalommal azt a kb. 2-3 szem hámozott epret, de nyugodtan alszik, nem zavarja, krémezzük eucerinnel). Szóval ott ül a négy éves és négy hónapos A. az ölemben és dörzsölgeti a kis kezét a teszt fiaskó után, orvos fürkésző tekintettel kérdez:

- Mióta vannak a gyereknek "autoagresszív" tünetei?

- Nem értem, mire gondol?- értetlenkedem.

- Szétvakarta a kezét, túl anyás.

- De hiszen neurodermitisze van-  válaszolok - két évesen jött elő, az utolsó oltás után. Ott van a kórtörténetében...mitől "túl anyás"?

- Ölben ül és nem a külön széken, nem együttmüködő (nem teljesítette a tesztet), viselkedés zavarosnak tűnik, ki kell vizsgálni.- szól a verdikt.

A logopédiára nem, viszont a helyi nevtanba (= nevelési tanácsadó, fél év múlva) kaptunk egy beutalót ..talán el is hinném,  ha egy hete nem lett volna az évi fogászati kontroll- félénk volt, de együttműködő.  Kinyitotta kérésre a száját, megnézték, minden rendben volt, megdicsérték és ő mosolygott- igaz a vizsgálat előtt egy picit játszottak vele, talán két percet ...itt viszont nem.

Lehet, hogy gyerekorvost kéne váltanunk?

Fontolgatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://enyeszpont.blog.hu/api/trackback/id/tr226159775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2014.11.12. 11:04:09

"Ölben ül és nem a külön széken, nem együttmüködő"

A gyerek jobban szereti az anyját egy sterilizált kriptában trónoló vadidegennél, aki rendszerint fájdalmas és kellemetlen dolgokat művel vele - ez bizony szörnyű probléma. Sürgősen még több vadidegent kell ráuszítani, azok majd jól kikezelik ebből.

Koriander 2014.11.12. 12:50:01

keserű szmájli...
egyebkent azota kiderült, hogy még bőven belefér az élettani pöszeségbe, és fél év alatt a zs sz már kitisztult, előlképzett r is van már, csak eleve a német egy hátulképzett lacsollos nyelv... a legjobb döntes hogy nem cibaltuk sehova es hagytuk egyelore a sajat nyelvi tempojaban fejlődni.
süti beállítások módosítása